Tappa hakan med mig!

Nu ska ni få se på maken... Trillade in på min mapp med bilder från Thailand 2008 (3 år sedan). Helt seriöst så blir jag nästan ledsen på mig själv, samtidigt som jag skrattar hysteriskt med hakan nere vid knäna. Bilderna i sig är det absolut inte några större fel på, men tjena hallå på inställningarna? Watch and learn....


Bländare 20? Slutartid 40? Exponering -0,67?

En liten kommentar: Helt kolossalt totalt fel, fel, fel! Det är ett under att bilden faktiskt är skarp, slutartiden på 1/40 sekund med mitt dåvarande Sigma-objektiv inzoomat på 80mm och med en D40. Inte illa att få den skarp må jag säga! ... Bländaren på 20 känns väl också lite överdrivet? Nog för att jag kanske ville ha mycket skarpt, men hade inte bländare 8-9-10 räckt då? Ahhh, gud. Jag kan ställa 500 frågor om denna bilden.En liten kommentar: Något bättre än första bilden iallafall. Bländaren är på 5.3 vilket var det lägsta på det objektivet, så där finns det inte så mycket att göra. Slutartiden är också bra. ISO'n däremot... Vad händer? ISO400 på en bild som har en slutartid på 1/1000s? Är jag galen eller? Det är redan tillräckligt ljus ute!! Som ni säkert ser är bilden extremt brusig, ISO400 på D40 är inte särskilt bra. Brushantering är inte den bästa på den kameran... som ni kan se. Inställningarna har jag ställt in åt den som fotar (eftersom det är jag på bilden).


Ett hett tips: LÄR ER KAMERANS INSTÄLLNINGAR!
Detta är alltså 3 år sedan och sen dess har det hänt en hel del med mitt kunnande kring foto och funktioner. Mitt tips till alla där ute är att lära er kameran och förstå. T ex. varför ska jag höja ISO'n? När ska jag ha stor bländare? När ska jag ha liten? Då kommer ni förhoppningsvis inte bli supersura över att semesterbilderna (andra och för den delen) tagna för 3 år sedan är helt... kassa. Och efter att ni läst detta inlägget så vet vi allihopa att det finns hopp för oss alla! Haha!

Snabbgenomgång om inställningar:
Möjligtvis kommer jag gå in mer på vissa av inställningarna i min fotoskola, men tills dess så gör jag en lite lista med gudielines. :)

Stor bländare:
Ex. f/1.4, f/2,8. Används när du vill ha ett kort skärpedjup. Alltså skärpa på ett objekt och oskärpa/"suddig" bakgrund. T ex. på porträtt. Skärpa på modellen och bakgrunden blir "suddig". En stor bländare släpper in mer ljus än en liten bländare.

Lite bländare:
Ex. f/10, f/22. När du vill ha mycket skarpt i bilden, alltså inte en suddig bakgrund. T ex. på landskap. Oftast vill an då ha skärpa över hela landskapet på bilden och då används en liten bländare. En liten bländare släpper in mindre ljus än en stor bländare.

Kort slutartid:
Ex. 1/150s, 1/500s. När du vill frysa en rörelse/undvika rörelseoskärpa. Oftast vill man ha en så kort slutartid som möjligt när man fotar.

Lång slutartid:
Ex. 1/60s, 1/20s, 1s. En lång slutartid är tvärtemot kort slutartid. Alltså när du inte vill frysa något. Fotar du t ex. en bil och vill att det ska se på bilden hur snabbt den åker kan du förlänga slutartiden för att få med "fartränder".

ISO:
Sträva alltid efter ett så lågt ISO som möjligt. ISO'n höjs nästan bara alltid vid dåliga ljusförhållanden. Är det t ex. mörkt och du fotar med slutartiden 1/150s för att undvika rörelseoskärpa, har den största bländaren som ditt objektiv har (största bländaren för att släppa inte så mycket ljus som möjligt) och bilden ändå blir mörk - då höjer du ISO'n. Desto högre ISO du har, desto brusigare kommer även bilden att bli. Min åsikt är dock: Hellre en brusig bild än en oskarp.

Sådär ja!
Om det är någon speciell inställning ni undrar över (t ex. ISO/bländaren) så kan ni ju hojta, så får vi se om jag tar upp det i fotoskolan. :)


Som ett trevlig avslut på detta inlägget så tycker jag att vi drar ett låååångt härligt skratt åt min inställningar på bilderna ovan: Hahahahahahahahahahaha (jag kan skratta åt detta i en oändlighet.)!! Tur att vi utvecklas hörni! Inte sant?


Relaterade inlägg: Ställa in kameran manuellt & tips vid inomhusfotografering


Sofia ( fotografy.blogg.se )

Mycket bra inlägg!! Det är alltid roligt att kolla tillbaka på gamla bilder och lära sig av misstagen ;)

Agnes

Jag tycker ändå att båda bilderna var fina, även om inställningarna inte var tipp topp ^^

TOVE GUSTAFSSON

haha bra inlägg! :D

jag är verkligen jättedålig när de gäller kamerainställningar xD..ioförsig har jag dåligt sifferminne oxå, så de där med bländartal och slutartider kan va lite klurigt ibland :P Men jag övar mig uppåt!

elin

kan du inte gå igenom lite med exponering och så? :)

Mathilda

Alltid intressant att titta tillbaka och se sina misstag.

Linafoto

Det bästa inlägget du gjort under din bloggtid, helt klart ! :)

Jag har en liten fråga, oftast när jag ändrar min bländare så blir bilden mycket mörkare, varför är det så? Nybörjare på inställningarna till kameran och kommer inte underfund med vrf det blir så :P du kanske vet.

Petra

hihi Om vi hade kunnat allt från början, så hade vi inte haft nöjet att få lära oss nya saker. :)

Gilraen

Som svar på din fråga "varför hade jag ISO 200?" som du upprepade några gånger så är det: På D40 var/är lägsta ISO 200. Do you remeber? ;P

J A R I N A » foto

Tack. En massa information! Nyttig sådan. :)

Hahahaha detta var ju roligt! Snyggt jobbat, det är ju tur att man lär sig av sina misstag :D

becca

Kul inlägg :) Alla var barn i början ! ;)

Linn

Riktigt bra inlägg! Kul att se förbättringar :)

Om inte annat blev man VÄLDIGT sugen på att åka utomlands! :D

OLIVIA [FOTO]

bra tips :D

Silje Louise

Haha, må le litt av det første :) Morsomt å se tilbake på! Husker at jeg slurva mye med innstillingene i starten selv :p

Jessica S ♥

Första bilden var jättefin! Men andra ser bruset väldigt.. ;) ♥

Frida

vill bara säga att de här va ett sjukt bra inlägg! allt e så bra beskrivet! taack :)

kajsa

Hej !var gärna med och täva på skrh.blogg.se om att vara Veckans blogg ! Kommentera bara inlägget som heter veckans blogg så är du med och tävlar :)Lycka till// skrh.blogg.sebtw fin blogg ! :)

BAMBI - nygift i Thailand

Fina bilder, befinner mig just nu i Thailand. Önskar att jag hade en systemkamera med mig, men det kanske blir ett köp här nere?

Harriet

hahaha va roligt x) man kan ju lugnt säga att man utvecklas positivt över tre år!

FotografOliviaOlsson

Hahah

Rebecca

Bra inlägg :D Haahahha

Anonym

Riktigt bra inlägg.

Nu har jag lekt lite med kameran och provat olika inställningar :)

Jeanette

Jag gör likadant på vissa bilder. Så du är inte ensam:)

Anna

Ja, man brukar ju säga att man lär sig av sina misstag, Haha :)

Sanna

Så bilden på din header har alltså kort skärpedjup? :)

Härliga bilder! :)

Rasmus

kan du inte lägga ut svaren på frågestunden nu? :D

annsoh

Skit fin blogg! :)

Hur är det med dig :)?

Kajsa

Hejj!

Har frågestund på min blogg kommentera gärna ngån fråga om du har tid, länken; http://kajsa-kavat.bloggagratis.se/2011/01/25/4446089-haha/#kommentarerHa det bra!!

Sandra

SVAR: det va klantigt av mig men nu ska det fungera :)

emilia

hah det är så kul att kolla på bilder som man var hemskt nöjd med då, men som ser förjävliga ut om man tittar nu..

Tora

TACK!

Jag har alltid varit lite intresserad av att fota, i alla fall de senaste åren, men har aldrig fattat inställningarna. Min pappa har försökt förklara de för mig men kommer aldrig ihåg, men nu ÄNTLIGEN förstår jag. Tusen tack!

Kram

Agnes

Bra inlägg!

Slarvar som attan med inställningar, lite synd i efterhand när man ser vad som hade kunnat bli bättre ;)

Lisa

Mycket hade kunnat förbättras i inställningarna på dessa bilder, men jag förstår ärligt talat inte varför du "hetsar upp dig" över ISO 200 på den översta bilden. Det är soligt väder = lågt ISO krävs. ISO 200 är det lägsta du kunde ha på D40 enligt vad jag sett på specifikationerna. Hade förstått "hetsen" om du hade haft ISO 3200, eller ISO 2000 om det hade varit möjligt att ställa in. Du får gärna förklara hur du tänker, för jag känner mig bortkollrad nu. Trots att jag tycker att jag har koll på inställningarna.

Jocke

Kan man bara ändra stor bländare/liten bländare om man är på "Av-läge" på kameran?

Om inte, hur ändrar man då det på ex "Närbild-läge"?

(:

Hanna

Dessa inställningar tror jag många som är "nybörjare" har. Jag kan tänka mig att flera som läser din blogg är intresserade i foto och vill utvecklas, kanske till och med ser dig som en förebild, men det kanske inte känns så lätt när du "skrattar" åt dom inställningarna. Jag skulle kanske bara för någon månad sen använt mig av samma inställningar och då känns det inte så kul om andra skarttar åt dom. Jag tycker att inläggets mening är toppenbra men att du hade kanske kunnat tona ner på att du skrattar åt såna inställningar. För övrigt älskar jag din blogg och tycker du är skitduktig på att fota! :)

Fotoemilia

Lite kul faktiskt :D Måste ta och kolla lite på gamla bilderna jag med och se vad jag använt för inställningar, haha :D

NIBRAS - FOTOBLOGG

Ett toppen inlägg, verkligen! Har faktiskt adrig fattat det där med ISO, bändare m.m. :)

NIBRAS - FOTOBLOGG

Jag undrar hur man kan få bort brus på sina foton om man redigerar dem i photoshop... Det hade varit kul om du hade visat det i ett inlägg! :)

Elsa

Vilken tur att vi förbättras!

MICHAELA D

**LISA: Det är felskrivet av mig, jag har inte använt min D40 på ett år så jag trodde att lägsta ISO var 100. :) Det är därför det verkar lite konstigt. Om lägsta ISO hade varit 100 som jag trodde så var grejen att ISO200 var ganska galet att använda när ISO inte ens behövs överhuvudtaget i den bilden.**

MICHAELA D

**HANNA: Jag menar såklart inget illa med att jag skrattar åt mina inställningar. Jag vet att det finns flera som inte förstår hur man hanterar inställningarna på sin kamera, det var därför jag gjorde den lilla "snabbguiden" i slutet, för att alla skulle förstå det tokiga. :)Så jag menar verkligen inget illa alls och jag hoppas inte att någon tog det så. Om man själv fotar men sådana inställningar hoppades jag på att det skulle öppna upp ögonen lite för dom, och förhoppningsvis skulle dom få en "aha-upplevelse" och också fnissa lite åt sina fel för att sedan göra om och göra rätt. :) Men ja, jag förstår hur du menar och det var verkligen inte menat på det viset!**

David

Jätte fint!!! :)

MICHAELA D

**JOCKE: Det fungerar bara att ändra på dom manuella lägena (AV & M), inte på dom förprogrammerade såsom "närbild". :)**

Mia

Super inlägg!!! Gääääärna fler såna =)

Simoneh

Är man inte intresserad av installera så är fotona klockrena, äsch..vilket som enligt mig. Känslan är där. Du är duktig :D

Andrey

Du glömmer att brus kan vara till din fördel exempelvis vid mer konstnärliga bilder. Jag skulle vilja påstå att andra bilden blir i alla fall lite intressant pga det höga bruset. Dessutom bör man alltid undvika f/# högre än 14 då bilderna blir som skarpast mellan f/10 och f/15, beroende på objektiv. Ta gärna upp detta i ett framtida inlägg.

Filmster.se

Hej, du har väl inte missat Filmster.se? Det är en helt ny filmblogg med massor av bra filmtips!Om du skulle gilla Filmster så kan det vara bra att veta att det går finfint att följa bloggen via både Facebook och Bloglovin'! Bra?! :)Ha en underbar och filmrik söndag önskar vi på Filmster.se! :)

julia

har letat lite på de där med exponering. Men jag fattar INGENTING. HAde vart JÄTTE KUL om du ville skriva nån bra förklaring ^^ Hehe ;)

Christine

haha kul. kan tänka mig att det ser precis likadant ut på mina bilder om jag skulle kolla i arkivet. bra att man har utvecklats i alla fall! :D

Erika-foto-smycken-design

Ja man lär sig hela tiden... :)

Lotte

Bra tipps! Håller på och lär mig för tillfället. Fotar med en EOS 500D och älskar den verkligen! Ser fram emot att någon gång kunna förstå mig på alla inställningar!

sanna

Jättebra inlägg :)

Erica

tack för uppdateringen....:-)

sara

bra tips :)

Candie De Oliveira

Åhhhh ! Jag som just satt och filurade på alla dessa begreppen .....perfekt att jag fick lite tips ju :) Är exempelbilderna tagna med en D40 ? för jag har nämligen en D40x men ingen aning hur ja ska använda den så jag kan säga att om du sett mina bilder hade du mer än dött av skratt! de hade vart jättebra om du kunde ge några tips när de gäller självutlösaren( när man vill ta dagens på sig själv)

Förlåt för en kanske lite för lång kommentarKram

Dani

Mycket bra inlägg. Kul att du bjuder på dina nybörjarfel så att vi andra kan undvika att göra samma sak. :)

inga

tack, hjälpte faktist ganska mycket!

Julia

Säger precis som alla andra, super bra och nyttigt inlägg! Har också en systemkamera men är dock inte sådär jätte duktig på allt det där med ISO och det, fy skäms på mig ;) bra inlägg, keep going med fotoskola!

Wow vilket bra inlägg!! :D Precis vad jag behövde läsa inför imorgon!! TACK!

junitjej

Tack för dessa tips!Har du några bra tips på träningslåtar? Dela då isåfall med dig här.

http://junitjejen.se/traningsmusik/

Ha en trevlig onsdag!

Alexandra

hej ! det kanske är konstig fråga men hur ställer man in bländaren ? Tacksam för svar ! :)

Susann Granstedt

Hej hej vad intressant din blogg verkar. kommer verkligen att läsa dina poster lite mer! =P Ha en rolig dag =)


Tack för att du kommenterar!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: