Hur fick du dina första fotojobb?

Hur lyckades jag få mina första kunder/hur får man kunder? En väldigt vanlig och återkommande fråga som jag nu har tänkt försöka svara på, så gott jag kan.

Innan jag startade mitt företag hade jag några småuppdrag som innefattade sport. Lagfoton för handboll och basket i första hand. Jaha, och varför det? Idag är det ju inte direkt vad jag ägnar mig åt. Min syster spelar handboll och min kusin spelade basket. Basketföreningen behövde foton på sina lag, likaså syrrans handbollslag.

Min moster tipsa om mig till basketen och jag fick uppdraget att fota alla deras lag.

Bilder från dec -09


I syrrans lag känner alla alla. Föräldrar, spelarna och tränarna. Eftersom jag dessutom alltid hade med mig kameran när jag var med på handbollstillställningar var det ganska uppenbart att jag fotade, så jag fick frågan om jag kunde tänka mig att fota laget. Det ville jag såklart!

Bild från dec -09


Senare fick jag även fota en tillställning basketlaget hade på Kungsmässan.

Bilder från juli -09.


Det är alltså enormt viktigt att ha kontakter och minst sagt att synas. Bilderna på lagen publicerades på respektives hemsida med mitt namn och länk till min hemsida eller blogg (hemsidan fanns inte från början).

I början var (och kanske fortfarande är) bloggen min portfolio. Jag fotade mycket porträtt på vänner som jag lade upp här, lagfoton osv. Släkt, vänner och bekanta fick mer nys om bloggen och kikade in, kom det upp ämnen om foto eller dylikt nämndes jag ofta. "Michaela gillar att fota"/"Jag kan höra om Michaela vill fota det"/"Jag känner en som är duktig på att fota", ja ni förstår. Det gäller att synas hela tiden och låta folk veta att man finns.

Se t ex. mina lagbilder. Dom uppdragen fick jag pga mina släktingar och familj och för att min syster och kusin spelade handboll/basket. Känner du någon som sportar? Ja, men fråga då om du kan få fota deras lag! Fråga om du kan få fota dina kompisar osv. Ta alla chanser som finns. Lägg upp bilderna på en blogg eller hemsida (om du har tillstånd såklart) eller vad du föredrar. Då kommer folk att hitta dig lättare senare.

Det viktigaste är att inte glömma av att prata. Tala om för hela världen att du fotar. Prata, prata, prata. Någon kanske kommer ihåg det och tänker "Just det! Sa inte Michaela att hon fotar? Henne kanske vi kan fråga!". I början är det inte viktigt att få betalt, det är viktigt att få uppdrag. Erbjud dig att fota gratis åt personer (om inte dom har av sig till dig vill säga). Skapa en portfolio. Visa dig! Skapa kontakter, för utan kontakter är det svårt att synas. Dra nytta av dina nära och kära som jag gjorde. :) Dom är också kontakter!
Har du en blogg? Tänk på vilka ord du använder! Söker man på "Fotograf i Göteborg" på Google är jag på första sidan nr. 9, inte längst upp, men långt fram. Google vet inte själv att jag jobbar som fotograf i Göteborg. I min presentation har jag tre ord som "rubrik". Varav två av dom är väldigt viktiga, vilka då? Fotograf och Göteborg. Google känner av dom orden så när folk söker på Fotograf + Göteborg kommer jag upp som sökresultat.

Orden Fotograf och Göteborg är inte bara i fetstil för att det är snyggast så, det finns mer bakgrund till det valet. Google reagerar/prioriterar fetstila och kursiva ord mer, vilket gör att dom hamnar högre upp vid sökningar. Så nu när jag skrev fotograf och göteborg här och ovan dras inte bara er uppmärksamhet dit, utan även Googles. Om du t ex. har fotat porträtt, varför inte göra det ordet i fetstil? Osv. Tänk dock på att inte använda det för mycket, då kan det bli jobbigt för den som läser. Nu hoppas jag att ni fått lite mer info kring detta. :) Slutligen säger jag återigen...

Syns du inte finns du inte!Ett urval av alla jobb jag har haft.


Emelie Källman

Bra inlägg! :)

jättebra inlägg,! :)

Amanda

Mycket bra inlägg! Alla som vill bli fotografer borde läsa det! =)

Linafoto

Bra inlägg Michan!

Gillar "Syns du inte finns du inte!" - Så sant :)

jätte bra inlägg! det förklarar väldigt mycket!men om man är nybörjare, har stora drömmar o mål, vill lixm mycket, men man är inte säker på att kompisarna eller laget blir nöjda med bilderna?

Anna

Väldigt bra skrivet! :D där lärde jag mig lite :)

caroline

kanon att du skriver om just det här! man blir så inspirerad av dig, du är så duktig :)

Superbra inlägg! Fick mitt allra första fotojobb för en vecka sedan bara, tack vare mina "nära och kära". Min släkt vet om att jag älskar o fota och min morfars bror bad mig fota tavellister till hans hemsida. :)

Julia

Ett riktigt bra inlägg måste jag säga! Tack för tipsen! :)

Jätte bra tips!

Silje Louise

Veldig bra innlegg! Har lurt på det selv :)

Therese

Bra inlägg :)

Härlig & snygg blogg. :)

David

Tack!!! Helt underbart!!!

Anonym

Jag kommer inte att ge mig tills jag har fått mina bloggtidningar, så jag tycker du ska ta och kontakta dom igen eftersom det var ditt ansvar att jag skulle få dom.

Anonym

tycker jag med och förut älskade jag ensamtid, men då var jag inte såå kär haha

hoppas du får en riktigt fin tisdag:)

Klaras foto

Jättebra inlägg! =)

Petra

Vilket jätte bra inlägg. :) Sådant uppskattas. :)

Men... när kan man kalla sig för fotograf egentligen?

Fotograf MissJeni

Google känner av rubriker, och rubriker är i fetstil, därför snappar google upp dina två ord :) Något mer man kan tänka på är länkar! Desto fler folk som länkar till din sida, desto bättre träff på google. Jag är högst upp om man söker på Fotograf Sundsvall :)

David Andreasson

Hallåååå :)

Jo jag skickar bilderna strax.

Julia Swalander

Hej! Vill först säga att jag älskar att läsa din blogg & titta på dina fina bilder :) Jag är också fotograf men har det inte som yrke, bara fritid. Min dröm är att kunna jobba som fotograf & fota människor m.m. Men mitt största problem är nog att jag är så dålig på att ta för mig & prata, så det jag undrar är om du skulle kunna ge något tips på hur man kan få den man fotar att känna sig trygg framför kameran? & speciellt hur gör man för att själv kunna slappna av? :) Nu förstår jag att du kanske inte är någon expert som kan svara på mina frågor hur lätt som helst, men hur är det för dig? hur gör du? :) Kram, & tack för jätte bra läsning i bloggen!

natali

Var med på min blogg och tävla om ett jätte fint armband ! :) http://natalinikola.blogg.se/2011/january/tavling.html#comment

Anonym

http://ellensplaze.blogg.se/2011/january/rosta.html#comment:)<3

TOVE GUSTAFSSON

åh du e så duktigt! Snygg ny header föresten :D

Danne

Bra inlägg Michaela!

Vill dock bara påpeka att tillstånd för att publicera bilderna på exempelvis en blogg inte är ett måste. Däremot är det moraliskt att göra det.

emilia

även om jag inte har planer på att bli forograf var det ett bra och lärorikt inlägg trots allt, du är jätteduktig på det du gör, och en sjukt bra förebild! särsklit det där med att kämpa för att nå fram till målet är sjukt bra att lära sig av.

& så måste jag säga att jag älskar din blogg! :-)

Emilia

Superbra inlägg. Hjälpte jättemycket. :)

Men var skriver man sitt namn så där då? :)

Någonstans i stilmallen, kodmallen?

Kram

♥ Tokii

Har du fotograferat Zillah och Totte?? :-O

Merethe

Så bra innlegg! Likte dette:) Kjempebra tips det med hvilke ord man bruker!

Jens Studio 84

Riktigt fina bilder du har där=)

Du verkar ha lite koll på vilka bilder som är fina och inte, du kanske vill vara med och rösta i en liten fototävling på en kompis blogg som jag är med i.=) tvingar ingen rösta på min, man ska ju rösta på den man tycker är bäst (FYYYYRAN!);) haha

In och kika vett ja =)http://joonnas.beldo.se/entry/7322#comment

ha det gött

Petra

När man ska fotografera lagfoto, vilket objektiv bör man satsa på? Det är nämligen som så att jag ev. ska fota min brors dotters fotbollslag och då vill jag göra ett bra jobb eftersom det är det första jag gör.

ALICE - Fotoblogg

Jättebra inlägg, nu måste jag försöka fixa allt. Bara för de ;)Men jag tänkte på en grej med min blogg. Jag har fotat lite porträtt på kompisar. Men de är inte mycket, så om jag vill få folk att vilja bli fotade av mig. Ska jag visa fler porträtt bilder i bloggen då?

Om man kollar på andras bloggar känns min väldigt ostrukturerad...

Beate

Tack för detta inlägg, det var väldigt lärorikt!

Ellen

Hej! Jag undrar hur du gör texten "Fotograf i Göteborg" fet? eftersom att det inte finns någon sån knapp när man skriver namnet på bloggen. Blir jätte glad om du svarar!

AbnerssonPhotos

Super fin blogg och ett super bra inlägg. Tack


Tack för att du kommenterar!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: